20-08-06

Dubito ergo cogito ergo sum, oftwel: de (betere?) amateurfilosoof aan het werk.

 

Na een inspirerend MSN-gesprek in combinatie met een cursus filosofie, stond ik voor het raadsel:

Als we kunnen stellen dat mensen die in het verleden leven altijd naar het ongelukkige neigen,
leven mensen met een positieve{re} levensvisie dan in het heden of de toekomst?
Of kan je stellen dat mensen die in de toekomst leven dat doen omwille van hun ongunstige situatie in het heden of projecteren ze hun gelukkig-zijn ook op de toekomst?


En is van al deze opties in het heden leven de beste? Denken jullie dat er veel mensen zijn die echt in het heden leven, van het moment genieten? Of staat in het heden leven niet altijd synoniem voor gelukkig zijn op dat moment? En zo ja wil dat dan ook zeggen dat wanneer mensen die in het heden leven ongelukkig zijn, dat ze dan even in het verleden of de toekomst leven?

Wie weet maken jullie ook wel de ironische conclusie:
"ja ik ga meer in het heden beginnen leven!" :)

14:48 Gepost door Prieeltje in Algemeen | Permalink | Commentaren (17) |  Facebook |

Commentaren

het verleden is nochtans heel simpel om in te leven... Alle problemen zijn al opgelost... ;o)

Gepost door: Anne | 20-08-06

je bent onlosmakelijk verbonden met het verleden
enkel in een zekere onbewustheid laat je het allemaal even los
tot het geheugen weer begint te werken en je wederom vertrokken bent...
Soms zijn de draden die je hebt gewoven doorheen de tijd zodanig sterk, zodanig elastisch dat het moeilijk is los te komen van, of zo mag ik met momenten toch ondervinden...
momenteel leef ik 'in het moment'... Al wil dat niet zeggen dat het verleden uitgeschakeld wordt, want dit is alweer voorbij en wat nog komen moet is onzeker...

Gepost door: abnormalia | 20-08-06

Kleine reactie Het is het beste als je gewoon geniet van elke dag die op je afkomt en je zal zien dat je veel gelukkiger bent. Bovendien ben ik van mening dat zowel leven in het verleden als leven in de toekomst een teken is dat je NU ongelukkig bent, want anders zou je geen nood hebben aan het verplaatsen van jezelf in een andere tijd.
Maar dit is niets anders dan mijn eigen visie.

Today is the first day of the rest of your life
Of nog: Tomorrow never comes, it's always today

Kusjes

Helen*tje (die wonderwel in een filosofische bui is)

Gepost door: Helen*tje | 20-08-06

LEEF NU hej prieel!

de meeste mensen die in het verleden leven zullen af en toe ook vrolijke momenten beleven door met hun geest terug te reizen naar vervlogen tijden... om even een vb te geven kan ik NU wijzen naar dementerenden! het voorbeeld kan fout/ziek klinken maar het zou mij een slecht gevoel bezorgen als ik deze mensen zou uitsluiten. ;o)
als gezond meisje glimlach ik soms wanneer ik plots terug denk aan iets prettigs dat ik ooit heb meegemaakt. *binnenpretje* natuurlijk is er nog een verschil tussen terug denken aan en in het verleden leven.

zeg heb jij dat ook gezien? in de nieuwe catalogus van ikea die gisteren in de bus viel staat op de kaft in vette letters gedrukt datgene waar het allemaal om draait. gluur nog maar eens naar de titel! :o)
zelf zit ik opgescheept met de wel of niet aangeboren afwijking, wel of niet positieve eigenschap, nl. niet TE ver in de toekomst te kunnen kijken/leven. 'meestal' leef ik dus in het heden. jij als studente geschiedenis bent verplicht (!) om af en toe een duikje te nemen in het verleden. geschiedenis is een goede zaak voor de mensheid.

allez soit, neem jij als je NU leeft èn zin hebt in een diploma maar een stevige duik in jouw cursussen. onzen dieter heeft morgen zijn eerste herexamen. jij ook? terwijl ik voor hem en voor jou hooooop dat het zal meevallen stel ik mezelf de vraag of ik nu nog wel in het heden aan het leven ben. daar net sprak mn broer nog over de nieuwe catalogus van ikea, hij heeft bladerdrang vrees ik. zou hij zich laten beïnvloeden bij het lezen van de titel?

hmm... zorgen voor morgen. ;o) x

Gepost door: JouW tinTieMakkeRrr | 21-08-06

Nu Dag Kim, ik weet niet hoe dat je er bij bent gekomen, waarschijnlijk jezelf afvragen wat je allemaal aan het doen bent en waarom, maar de belangrijkste vraag voor elk leven, mens, dier en planten is gesteld:
Wat is tijd en wat doen we ermee.

Je begint je filosofische vraag met te stellen dat mensen die in het verleden leven ongelukkig zijn. Dikke truut. Ongelukkige mensen zijn altijd ongelukkig of ze nu met hun hoofd in het verleden, het nu of de toekomst zitten. Tijd heeft op zich niet zo veel impact op de gevoelens van mensen.

Je kan eerder stellen dat ongelukkige mensen zelf hun sombere wereldbeeld maken. En van het verleden zullen ze inderdaad enkel de slechte dingen onthouden, waarom? omdat die slechte gedachten toen hun nu, ofte realiteit, waren. Alles wat er in het kopje gedacht wordt kan en zal onthouden worden, bewust of onbewust. Ben je, bijvoorbeeld, tijdens de les er altijd met je gedachten bij, zal je voor de examens minder inspanning moeten leveren omdat je kopje al een deel mee is.


Het is zoals de perceptie. Het speelt geen rol wat de realiteit is, de perceptie van de mens bepaalt zijn realiteit. Verleden en toekomst zijn perceptief. Die perceptie wordt door iedereen bespeelt.

Snelle internetreclames worden steevast uitgebeeld met gelukkige mensen die in een megaluxesalon zitten te genieten van een coupe champagne terwijl hun kleine, baby’s verkopen altijd goed, met een formule 1 wagen door de living foort. Waarom al die extra’s daarbij, adsl heeft niks met salons of baby’s te maken. Die reclame probeert een beeld, perceptie, te maken van hoe je in de toekomst gelukkig zijn kunt door adsl in huis te nemen. Jammer genoeg krijg je voor 50euro per maand, + gratis installatie, geen vruchtbaar huwelijk, geen groot huis met de 6mans-sofa. Toch zijn de verwachtingen gecreëerd, en heeft de industrie een bepaalt toekomstbeeld gemaakt, mensen gaan teleurgesteld zijn omdat ze proberen geluk te kopen vooral omdat het in makkelijke snackverpakking werd aangeboden.

Reclame is een beetje zoals de propaganda van een of andere snorreman eind jaren 30 begin jaren 40. Ze zorgt ervoor dat de mens minder en minder zelf moet denken of voelen. We worden overspoelt door commerciële prikkels die ons als een ware tsunami verzuipen. Mensen worden ongelukkig omdat ze zich een toekomst voorstellen waarin alles beter en sneller gaat. Tegen de tijd dat hun toekomstbeeld realiteit wordt gaan ze merken dat de gewenste bevrediging uitblijft en lopen die mensen keer op keer hoge verwachtingen mis. Gevolg: depressiviteit, drugsmisbruik, persoonsvervreemding en vele gekke dingen meer.

OORZAAK: een of andere pippopaus uit de middeleeuwen heeft een kalendersysteem ingevoerd, onze huidige kalender. Diene paus deed dit om op een efficientere manier de tax van zijn groot rijk te innen. Onze kalender heeft niks, maar dan ook niks met tijd te maken.
De maandag heeft niets met de maan te maken, de zon verschijnt ook op anderedagen dan ‘zijn’ dag. Onze manier van tijd gebruiken is dus één grote illusie. Hoe laat is het. De een zegt uur x, de andere tijd. Tis altijd tijd en vooral nu!!!

Nu is niet vroeger en niet morgen. Maar wat is nu dan. Best beginnen met wat wij zijn. Elke mens heeft een deel hersenen onder zijn schedel zitten, of die nu gebruikt worden of niet . Die macheren exact hetzelfde als een computer, alles wat wij tegenkomen gaan we proberen te herkennen, een soort googlezoekactie in ons hoofd. Stel we wandelen in het park en we komen een dier tegen van ongeveer 1meter hoog, met veel tanden in zijn bek, een wimpelende staart,... Op die moment zoekt onze breinpc wat dat kan zijn. Iedereen zal dat mormel herkennen als een hond. Naargelang welke dingen je al meegeaakt hebt met honden ga je op die moment een toekomstbeeld maken van jezelf en die hond binnen een paar minuten. Ben je ooit gebeten, zal je bang hebben, ben je een dierenvriend, wil je die hond strelen. Wel al deze voorstellingen zijn illusies van ons eigen brein. Want al die beelden, gedachten uit het verleden, een soort kennis, heeben niets te doen met de realiteit. Nu moet je voelen en NOOIT denken. Die hond, is onbekend, dus de dierenvriend kan gebeten worden en de gebetene heeft angst van spoken uit zijn verleden.

Mensen die in de toekomst leven bestaan, naar onze normen niet, de enige zijn misschien aliens, ultrageheime topwetenschappers of psychotici.

Hoe geraken we in het nu?

Proberen vrij te denken, vrij van beelden uit het verleden en zonder verwachting voor de toekomst. Dat wil ook zeggen zonder vooroordelen leven, maar dit hoofstukje maak ik de volgende keer wel af.
Tot de volgende nu!

Gepost door: Raf | 21-08-06

:oD hehe, dat heeft de raf mooi getypt hè prinsesje.
allez, ik ga NU de LEVENde afwas doen. xx

Gepost door: tint | 22-08-06

Verleden, Heden én Toekomst... Allereerst heeft Raf een ongelooflijk sterk punt wanneer hij zegt dat geluk en tijd weinig met elkaar te maken hebben.
Zeggen dat mensen die veel in verleden leven ongelukkiger zijn DOORDAT ze te veel in het verleden leven is hetzelfde als zeggen dat het dragen van een hoed kaalheid veroorzaakt. Het is immers waar dat veel mensen die in volledig in het verleden leven ongelukkig zijn, net als het waar is dat veel mensen met een hoed kaal zijn, maar dan redeneren we ‘post hoc ergo propter hoc’. Een val waarin zelfs de Romeinen al niet meer liepen: het is net OMDAT die mensen kaal zijn, DAT ze een hoed dragen en niet omgekeerd. Zo is het ook omdat mensen ongelukkig zijn, dat ze terugkijken naar verleden tijden waarin ze wel gelukkig waren. Bv een weduwe is ongelukkig omdat ze alleen is en leeft hierdoor te veel in het verleden waarin ze wel gelukkig was met haar man. Daarom zeg ik: heb oog voor je verleden om toekomstige fouten te vermijden. De Romeinse historicus Tucydides schreef: ‘de geschiedenis is krachtiger dan de filosofie of eender welke ideologie die de mensen aanhangen om gelukkig te worden, de geschiedenis leert de mensen immers iets aan de hand van voorbeelden…’.
Dezelfde redenering kan men maken voor mensen die extreem in de toekomst leven. Zo leefde ik destijds tijdens examenreeksen ook in de toekomst (zijnde in de zomervakantie). Dat deed ik enkel en alleen omdat ik al zeker was dat ik tijdens deze reeks weinig geluk kon vinden. Ik was dus niet ‘ongelukkig’ omdat ik in de toekomst leefde… Wanneer we de dood even buiten ebschouwing laten (we zijn allemaal nog zo jong ;-), dan is het enige waar we echt zeker van zijn op dit moment, het feit dat de toekomst eraan komt. Bijgevolg moeten we in onze daden op dit moment rekening houden met deze ene zekerheid die we al hebben. Een mens gaat immers ook niet van een rots springen als hij zeker is dat hij dan 100m naar beneden zal vallen. Zo ook moeten we in het heden geen onachtzame zaken doen, wetende dat de toekomst onherroepelijk en met rotvaart op ons afkomt…
Leven in het NU is dus ook niet altijd heilzaam. Een Grieks volksdichter Babrios (later geparafraseerd door grote auteurs als Horatius, Jean de la Fontaine en Joost van de Vondel) herinnerde ons reeds aan de gevolgen van onachtzaam omgaan met de toekomst in “Formica et cicada” oftewel “de krekel en de mier”. Daden die in het heden plezier verschaffen, kunnen immers in de toekomst je geluk onherroepelijk in de weg staan… Soms blijkt het protestantse arbeidsethos van Luther en Calvijn de juiste weg tot een AARDS paradijs (in tegenstelling tot wat deze kerkvaders beweerden). Op deze manier was het plezier dat ik beleefde tijdens mijn verblijf in Zuid-Afrika niet voor me weggelegd geweest als ik de jaren voordien niet zo ‘geleden’ had tijdens mijn opleiding…
Let op, ik steek hier geen pleidooi af TEGEN het leven in het heden! Het heden is ontegensprekelijk het belengrijkste moment, want het is het enige moment dat echt ‘IS’. Ik vraag enkel respect voor het verleden en de toekomst. Het verleden bezit immers een immense rijkdom. Het kan een solide fundering voor je leven vormen, waarop je torenhoog kan bouwen zodat je de meest verafgelegen dromen kan waarmaken. Wanneer je verleden je kracht en houvast kan geven, grijp dit verleden dan ook met twee handen vast (‘reculer pour mieux sauter’). Wanneer je verleden echter drijfzand is waarin je door je te roeren in voorbije gebeurtenissen steeds dieper in wegzakt, laat het verleden dan los en smijt je in het heden en de toekomst. De toekomst is belangrijk maar vergeet nooit dat de toekomst nooit sneller komt dan dag per dag. Het heden is de enige van deze drie die je nooit kan negeren.

Welke raad kan ik uit deze wirwar van gedachten distilleren…
Je moet leven in het nu met voldoende oog voor de fouten in het verleden waaruit je kan leren teneinde deze in de toekomst te vermijden en met tevens voldoende oog voor de weerslag van de je daden in het heden op je geluk in de toekomst…
Also sprach Edwin Wouters…

PS: Er staan hier echt al pareltjes van reacties!!! Bravo voor Raf, Tint, Helen en de twee (voor mij) nobele onbekende zielen!

Gepost door: Edwin | 22-08-06

Raf, start een eigen blog! :) Echt waar uw reactie is het vijfvoudige van de post... wat niet wil zeggen dat ik uw tekst niet apprecieer hoor.
Groet en tot ziens

Gepost door: Wannes | 22-08-06

Ok, Edwin, Dat telt in mindere mate ook voor u :), post nog eens iets op Janenalleman, tis daar stillekes.
Zeker ook komen naar Hovelive den 2e September

Gepost door: Wannes | 22-08-06

gisteren was morgen vandaag. De tijd doet iets vreemds met mensen. Er zijn mensen die zich optrekken aan de toekomst en voortdurend leven met het idee dat het morgen wel beter zal zijn, of volgend jaar, of…, waar anderen verlangend terugkijken naar het verleden, ervan overtuigd dat het toen, vroeger, véél beter was.
Gevangen in de tijd. Wij hébben de tijd niet, wij hebben een uurwerk Geen ontkomen aan ouder worden, geen ontkomen aan vergeten,… en verliezen.. En ook al is iedereen zich bewust van het feit dat de tijd een onoverwinnelijke tegenstander is, we blijven het gevecht aangaan. Ondanks het feit dat leven in de toekomst technisch gezien onmogelijk is, lijkt men immers alle moeite te doen die tijdsbarrière wél te doorbreken. En dat met een waanzinnige snelheid.
Het kan dan ook allemaal niet snel genoeg gaan. Snel internet, een snelle computer, een snelle wagen, snelle trams, snelle bussen, snel een job vinden, snel naar de winkel voor die nieuwe weet-ik-veel-wat die plots onmisbaar blijkt te zijn voor “het ware geluk”, kinderen die zo snel mogelijk volwassen moeten worden, etc. Alles moet snél.
En dan, wanneer mensen beseffen dat ze zichzelf voorbij galopperen, dàn valt alles stil. Dan lijkt die toekomst plots zo onzeker, en het verleden zoveel beter. De melancholie slaat toe, bikkelhard. En een van de meest geliefde oplossingen die men dan voorgeschoteld krijgt door tal van advertenties, beloftevolle blaadjes, getuigenissen op de televisie vergezeld door prachtige beelden, …, is vakantie; een weekje of langer tijdloos zijn. Geen zorgen over de toekomst, geen spookbeelden uit het verleden, enkel en alleen genieten van het heden.
En daarmee is het grote woord gezegd, het woord waarom het hier allemaal draait. Het heden.
Wat is het heden?! Is het heden een dag? Een uur? Een minuut, een seconde, nanoseconde?

Puur abstract gezien, is het heden dan ook niet meer dan die onzichtbare, ongrijpbare grens tussen verleden en toekomst. Als het heden echter niet te vatten is, leef ik dan in het verleden of in de toekomst? Je kan immers niet leven wat geleefd is, noch leven wat nog te leven valt.
‘k Beschouw ‘het leven’ hier even als dat voortdurend samengaan van toekomst en verleden; je leeft voortdurend met het verleden in je achterhoofd. Zo zal je in de toekomst steeds trachten bepaalde nare ervaringen die je opdeed in het verleden, te vermijden.
Geen toekomst zonder verleden. Je toekomst is immers een reactie op je verleden; ze is een poging dat verleden te evenaren, of te verbeteren. Je hele leven kan zo gezien worden als niet meer of minder dan een strijd met de tijd, en een poging er vat op te krijgen.
En het heden is het ogenblik waarop je leeft; dat ongrijpbare moment. Één moment in de rij. Een moment dat pas achteraf, wanneer je leven schematisch voorgesteld wordt als een aaneenschakeling van ‘hedens’; een aaneenschakeling van momenten, zin krijgt.
En Het heden is kiezen; Elke keuze die je in je leven gemaakt hebt, was ooit een heden. Wanneer ben je je immers meer bewust van die grens tussen verleden en toekomst dan op het moment dat je een keuze moet maken?! Een keuze die onvermijdelijk getekend wordt door je verleden, die gemaakt wordt met het oog op de toekomst… Je hele leven kan op die manier beschouwd worden als een aaneenschakeling van keuzes. Die keuzes hoeven niet groot te zijn; iedere letter die ik nu heb getypt is een keuze, want met die lettercombinaties wilde ik woorden vormen. Zo zal ik straks ook moeten kiezen of ik dit schrijfsel online zet, of niet.

Ik vind het vreemd te beweren dat je NU moet leven. Want wat is nu? Als we al eens zouden proberen ons leven (onze keuzes) niet te zeer gedomineerd te laten worden door een melancholisch verlangen naar een beter verleden, of een streven naar die onbereikbare toekomst, komen we misschien al ver. Want misschien zit het geluk wel in het niet te ver achteruit, noch te ver vooruit kijken, maar in het leven van dag op dag. En ik besef dat ik hiermee niets nieuws vertel, iederéén tracht van dag op dag te leven. Maar slagen we daarin? Worden we niet voortdurend in onze vrijheid bekneld door het uurwerk? In hoeverre kan je beweren dat je van dag tot dag leeft als je je leven en elke keuze, net zoals iedereen (met enkele uitzonderingen uiteraard), laat domineren/bepalen door wat je uurwerk zegt? Want je moet op tijd op je werk zijn of je verliest je job, als je niet op dat moment aan de halte staat, mis je je bus, en als je …
En zijn de “onbeschaafden”, zoals wij ze soms durven noemen, die hun dagen vandaag de dag nog steeds enkel laten bepalen door de zonnestand, en rustig voor ieder werk de gepaste tijd nemen, niet gelukkiger? Ondanks het feit dat zij geen supersnelle computer hebben, geen ongelooflijk snel internet, geen verschrikkelijk snelle wagens, geen…?

Vervloekte tijd. Zijn wij niet vanaf het moment dat een uurwerk ons leven ging bepalen, vergeten wat tijd is?

Gepost door: Kim | 25-08-06

* "littekens zijn het bewijs dat het verleden ooit heden is geweest"
zei tom leenaerts ooit,
voor wie een beetje verward geraakte door al die verschillende concepten van het heden :)

Gepost door: prieeltje ( is dus niet de kim hieronder!) | 26-08-06

Even schematosofisch doen als positieve wetenschapper :o) Ik hou het graag kort en krachtig, wat zeker niet wil zeggen dat ik jullie prachtig uitgeschreven teksten niet appreciër

1) Nu leven in het Heden = NT straks leven in de (onmidd.) Toekomst
= Dood. :o)
= zever, het heden verplaatst (=aaneenschakelingen van hedens)
verplaatsing hedens = ervaring van tijd? =>subjectieve ervaring

2) Zowel toekomst bezitten + & - eigenschappen => haal het + Eruit en smijt het - weg! ( is zowiso = positieve wetenschap)

3) Heden, verleden en toekomst= abstracte begrippen van subjectieve ervaringen die plaatsvinden in het heden in uw gedachten: cognito ergo sum= ik peins dus ik zijn => u bestaat! tenzij er een stoute God die fop-ideetjes in ons hoofd steekt)

4) Tijdsdruk tov ... = Wederkerend Feit -> aanvaarden bepaalde verplichtingen en rekening mee houden(=plannen) =>Vrijheidsgevoel
-> Negeren van bepaalde verlplichtingen kan ook werken (tot op het moment zelf) cfr.leren voor een examen uitstellen

klein besluitje:
Geniet van verleden, heden en plan de zotste leuke dingen in de verre of nabije toekomst. Negeer zoveel mogelijk alle negatieve dingen en doe het omgekeerde voor de positieve. Wees blij met wat je hebt,krijgt,meemaakt en probeer je te vereenzelvigen met tegenslag...
PoSitiV Man ;o)

Gepost door: Wannes | 26-08-06

citaat leer van gisteren
droom van morgen
leef vandaag.

(auteur onbekend)

Gepost door: tint | 28-08-06

tja,... Op aanraden van de wannes heb ik de post gelezen, en ik heb er zeker geen spijt van, de reacties daarintegen zijn me nu (in het heden) een beetje te lang. Hoewel dat dat in het verleden en in de toekomst niet is. In het heden ben ik te druk bezig, met het genieten van het moment dat nu is, hetgeen in mijn nabije verleden EN toekomst ligt. Ver in de toekomst kan ik niet kijken, gelukkig maar want het zou me wat saai worden denk ik (mogelijkheid voor andere discussie waar ik nu niet over begin) maar ver genoeg in mijn verleden.

Allez, wat ik wil zeggen: Het is in het heden, hoe ge naar uw verleden kijkt, dat uw ervaringen (en geluk) naar de toekomst zal bepalen. noem het dan eventueel self forfilling prophesy. Leer je verleden te accepteren en zelf positief te vinden vandaag, dan zal morgen weer dat beetje mooier zijn.

Gepost door: jero | 28-08-06

leven vs. her-be-leven... *bijt op de tong om niet in de filosofiesche straalstroom te verzeilen*
Gewoon even een statement: het is namelijk bijzonder fijn om de (late)jaren '80 te her-be-leven :o)) Dit wou ik gewoon kwijt en nu mag de discussie weer in volle hevigheid losbarsten ;o)

Gepost door: Peter | 22-09-06

. Om niet in filosoofjesgedachtenland te verzeilen gewoon even dit:

Met een teen in het verleden, negen tenen in het nu en de blik op de toekomst.

Gepost door: Twinkeltje | 30-09-06

Hallo webgemeinde!
helft mir mal, ich suche florian grotehans, hab gehört das seine firmen pleite sein sollen.

Habe vor x jahren ein handy bei einer firma von florian grotehans aus bad hersfeld gekauft. Hab grosse probleme damit und versuche den zu erreichen.

Nun habe ich gesehen dass die pleite sein sollen:

Geschäfts-Nr.: 11 IN 23/07 Am 26.10.2007 um 10:15 Uhr ist das Insolvenzverfahren eröffnet worden über das Vermögen der T-C-H Service GmbH & Co. KG mit Sitz in Dresden und dem Mittelpunkt der wirtschaftlichen Tätigkeit in Bad Hersfeld, Breitenstraße 37, 36251 Bad Hersfeld (AG Dresden, HRA 5714), vertr. d.: 1. TCH Vermögensverwaltungs GmbH, (persönlich haftende Gesellschafterin), vertr. d.: 1.1. Florian Grotehans, geboren 1982, Am Baumgarten 12, 36251 Bad Hersfeld, (Geschäftsführer). Insolvenzverwalter ist: Rechtsanwalt Dr. Frank Kreuznacht, Untermarkt 23, 99974 Mühlhausen, Tel.: 03601/88920, Fax: 03601/889211, E-Mail: Rechtsanwaelte@dr-wiengarten.de. Anmeldefrist: 17.12.2007.

Erreiche da niemanden, ans Handy geht der nicht. Habe nun auch gehört das gegen den wegen Betrug ermittelt wird.

Kann mir jemand helfen? Wie erreiche ich den?

Danke schonmal!!

Gepost door: ifrogmolan | 06-12-11

De commentaren zijn gesloten.